ПОСНА ПУЊЕНА ПАПРИКА

САСТОЈЦИ: 10 паприка, 100г хељде,  100г полбе, 100 г руског пиринча, две главице црног лука, две шаргарепе,  200г бундеве, 1 лит куваног парадајза, со, бибер, першун, ловоров лист, маслиново уље.  

ПРИПРЕМА: Паприке добро опрати и издубити. У посуду изрендати шаргарепе и бундеву. Ситно исецкати лук и додати у чинију. Опрати зрна хељде, полбе и пиринча и додати у чинију. Сипати 4 кашике маслиновог уља, со, бибер и со по жељи. Измешати све састојке добро и напунити паприке. Поређати их у шерпу и прелити куваним парадајзом. Додати воде да прекрије паприке и ловоров лист. Поклопити и кувати на благој ватри док паприке не омекну (око 30 минута). Пред крај додати першун. 

ЧОРБИЦА ОД ПАХУЉИЦА ГРАШКА СА КУРКУМОМ

САСТОЈЦИ:  Главица црног лука, два чена белог лука, две шаргарепе, три кашике маслиновог уља, 200г пахуљица од грашка, кашика куркуме, 2 лит воде, со, бибер, мирођија, першун.

ПРИПРЕМА: На маслиновом уљу мало пропржити па издинс тати црни лук, додати бели лук па шаргарепу. Динстати док шаргарепа не омекша. Додати кашику куркуме, затим пахуљице од грашка и налити воду. Зачинити по укусу са соли и бибером.  Кувати 10 минута па додати мирођију и першун и наставити са кувањем на лаганој ватри још пет минута. Обавезно оставити да одстоји бар пет минута. По жељи, можете  направити и крем чорбицу у блендеру.