HELJDA-PROPRZENA

Зрно хељде пропржено

Славуј пропржена (пропарена) хељда добија се од пажљиво одабраног зрна хељде. Зрно пролази вишестепену процедуру чишћења и обавезно испирање пре пропаривања. 

НУТРИТИВНЕ ВРЕДНОСТИ

у сувом стању

на 100 гр производа

Енергијa ……………………………………… 1536КЈ/367ккал
Масти ………………………………………………………………………. 3 г
од којих засићене масне киселине …. 0.44 г
Угљени хидрати ……………………………………………. 71.3 г
Од којих шећери …………………………………………..< 1.0 г
Дијететска влакна …………………………………………. 8.9 г
Протеини ………………………………………………………….. 12.5 г
Со ……………………………………………………………………….. <0.01 г

Припрема
Исперите хељду пропржену кроз сито.
Прелијте водом у размери 1:1,5 (једна шоља хељде и једна и по шоља воде).
Кад вода прокључа, смањите ватру, поклопите и кувајте на тихој ватри још 15 минута док хељда не упије сву воду.
Ако желите да зрно буде још мекше, склоните са ватре и оставите поклопљено колико сами процените да је потребно.