Руски пиринач

Највећи део пиринча у Русији узгаја се на територији Краснодара. Локална сорта зове се „кубањски“ пиринач. То су бела, округла зрна пиринча. Одличан је за прављење прилога, десерта и каша. 

НУТРИТИВНЕ ВРЕДНОСТИ

у сувом стању

на 100 гр производа

Енергијa ……………………………………… 1495КЈ/358ккал
Масти ……………………………………………………………….. 0.66  г
од којих засићене масне киселине …… 0.12 г
Угљени хидрати ……………………………………………… 80 г
Од којих шећери …………………………………………..< 1.0 г
Дијететска влакна ……………………………………………. 3 г
Протеини ………………………………………………………….. 6.5 г
Со ………………………………………………………………………. <0.01 г

Припрема
Идеалан однос житарица и воде је 1:1,5. За припремање четири порције биће вам потребно 2 чаше пиринча и 3 чаше воде. Претходно добро проперите пиринач у хладној води.
Три чаше несољене воде ставите да прокључа и сипајте пиринач. Након поновног кључања прекријте поклопцем. Кувајте 2-3 минута на јакој ватри, 7 минута на средњој и 2 минута на слабој ватри – укупно време кувања је 12 минута.
Склоните шерпу са рингле и оставите је прекривену поклопцем 10-15 минута.
Сада можете да додате со и маслац, или уље (по жељи, али са маслацем је укусније!) Пријатно!