О производу

Почетком 21. века људи су поново почели да обраћају пажњу на полбу – једну од првих обрађиваних житарица у историји човечанства – која се као пољопривредна култура узгаја већ преко 10 хиљада година. Ова благотворна житарица скоро је у потпуности замењена другим, продуктивнијим врстама пшенице и лакшим за обраду. Ипак, у погледу здравствених бенефиција, полба далеко надмашује све модерне сорте пшенице.

Предности полбе

Главна предност полбе над пшеницом и другим житарицама је висок садржај протеина и присуство 18 аминокиселина. То значи да полба може скоро у потпуности заменити намирнице животињског порекла. Друга значајна предност ове житарице огледа се у високом садржају влакана у њој, што погодује брзом и трајном осећају ситости и доприноси бољој апсорпцији хранљивих нутријената и јачању имуног система. У полби постоје витамини B групе (B1, B2, B3, B6, B12), витамин E и велики број микроелемената битних за људски организам, као што су: магнезијум, цинк, гвожђе, калцијум, фосфор, калијум, селен, бакар и манган. Занимљиво је, међутим, да је полба изненађујуће нискокалорична са свега 127 kcal на 100 g сировог производа, па се, према томе, полба може без страха користити при било каквом режиму исхране.

Препоручује се

Полба повећава снагу и еластичност крвних судова, побољшава рад срца, смањује ризик од дијабетеса и снижава ниво масних наслага и токсина. Због тога се јела од полбе препоручују, пре свега, особама са повишеним нивоом холестерола и шећера у крви. Такође, ова житарица стимулише раст мишића и јача коштано ткиво, па је изузетно погодна за децу, старије особе, труднице и дојиље, као и за особе које подносе теже физичке и менталне напоре.