О производу

Ово је род једногодишњих зељастих биљака из породице махунарки. Европско и афричко Средоземље, као и територија централне Азије, сматрају се родним крајем већине његових врста. Археолози тврде да семе грашка човек користи од каменог доба. Oва махунарка се одликује чињеницом да садржи велику количину протеина и влакана, па због тога има благотворан утицај на метаболичке процесе и може бити добар извор протеина вегетаријанцима и спортистима.

Предности грашка

Грашак има висок садржај калијума и фосфора, који имају значајну улогу у регулисању процеса кардиоваскуларног и нервног система. Ова махунарка има висок садржај витамина B групе (B1, B2, B3, B6), као и витамине C, K, A и E. Поред тога, грашак је богат микроелементима као што су: натријум, калцијум, магнезијум, гвожђе, цинк и селен. Сви ови витамини и хранљиве материје често играју битну улогу у многим кључним процесима у телу и потпомажу нормално функционисање организма. Имајте на уму да, заједно са грашком, у организам улази и низ драгоцених киселина, као: глутамин - најважнији елемент за функционисање мозга, или пантотенска киселина, која је неопходна за регулацију метаболизма и обезбеђује синтезу холестерола, хемоглобина и хистамина, а значајна је и фолна киселина, која учествује у формирању црвених крвних зрнаца и доприноси нормализацији стварања крви.

Препоручује се

Употреба грашка има благотворан утицај на кардиоваскуларни систем човека, те се, пре свега, он препоричује особама које пате од хипертензије, јер висок садржај калијума, магнезијума и калцијума помаже у одржавању нормалног крвног притиска. Прехрамбена влакна помажу у нормализацији нивоа холестерола, па се у складу с тим смањује ризик од артеросклерозе. Уз то, антиоксиданти, заједно са витаминима А и Е, штите ћелије од уништења и на тај начин доприносе борби против кардиоваскуларних болести. Грашак се препоручује и особама које пате од дијабетеса, јер има низак гликемијски индекс и богат је влакнима, која смањују брзину апсорпције угљених хидрата, што доводи до постепеног, а не до брзог пораста нивоа шећера у крви.